“Rustig, vakkundig en serieus”

dvdh

Paul Fröger senior en junior zijn partners in het bedrijf Kubusbeheer B.V.. Paul jr.: “Op dit moment richten we ons vooral op de woningbouw, terwijl we eerder veelal actief waren op de markt van bedrijfspanden en kantoren.

Wat mij aanspreekt in onze branche, is de dynamiek en de afwisseling. Als projectontwikkelaar maak je het hele proces mee, vanaf de aankoop van grond tot en met de oplevering van panden en de verkoop ervan. Het begint met een krabbel, want ook al ben je zelf geen architect, je gaat toch tekenen.

Het leukste is het, als je andere partijen, bijvoorbeeld de gemeente, voor een project meekrijgt en dat het dan ook nog financieel haalbaar blijkt te zijn. Samen zet je iets neer dat blijvend is. Dat geeft voldoening.” Paul sr. knikt: “Als ik in dit werk geen plezier zou hebben, zou ik het niet nog steeds op mijn 70ste doen.”

Contact met Administratiekantoor Kok
“We hebben een lange gezamenlijke geschiedenis”, vertelt Paul Fröger sr. over het contact met Ria en Administratiekantoor Kok. Dat begon in 1985. Fröger was toen controller bij Ruhold, een Deventer bedrijf, dat in die tijd diverse andere bedrijven overnam. Eén ervan was de machinefabriek, waar Ria op de boekhouding werkte.

Ria was toen 29 jaar, een jonge moeder met twee kinderen die fulltime werkte en daarnaast in de avonduren ook nog eens een boekhoudkundige opleiding deed. Ze is meegegaan in de nieuwe organisatie, die verder uitbreidde, onder andere door overnames van bedrijven in Olst, Wijhe en elders in het land. Ria rondde de opleidingen SPD 1 en SPD 2 af en groeide door naar de controllersfunctie. Ondertussen was Fröger medeaandeelhouder/directeur geworden van Ruhold, dat rond 1990 500 medewerkers in dienst had.

Klik
Er was een duidelijke klik, die bleef nadat Ria in 1994 voor zichzelf begon. Ruhold heeft in de negentiger jaren haar bedrijven verzelfstandigd en Fröger ging zich binnen Kubusbeheer richten op projectontwikkeling en onroerend goed beleggingen. Paul jr. is in 2000 in de zaak gekomen.

Samen oud
“Ria was in de tussentijd een belastingstudie gaan doen. De jarenlange relatie met Ria én haar kennis waren voor ons reden om de administratie van Kubusbeheer bij haar onder te brengen. Voor mijn zoon Paul was Ria ook geen onbekende; in 1996 liep hij stage bij administratiekantoor Kok, vanuit de HEAO.” Paul jr. vult aan: “Het leuke is; we kenden inmiddels ook Monique, omdat zij vanaf 1991 bij Obdeijn, één van de bedrijven van Ruhold, werkte en Ria’s man Henk is een aantal jaren bij Normbouw in dienst geweest.”

Paul sr.: “We worden zo langzamerhand samen oud. De mentaliteit spreekt ons zeer aan. Ria is een heel rustige persoon en ter zake kundig. We kunnen goed sparren op vaktechnisch niveau. Kok verzorgt voor ons de administratie, fiscale aangifte, loonbelasting, btw en wanneer we betrokken zijn bij CV’s, dan vertrouwen we het beheer daarvan toe aan Ria.”

Betrouwbare partner
“We zoeken geen adviseur met wilde plannen, maar een betrouwbare partner, die naast ons staat en de administratieve en fiscale zaken serieus en gedegen afwikkelt. De deskundigheid is er en als er nieuwe kennis nodig is, tonen zowel Ria als Monique de interesse en bereidheid om die kennis te vergaren. Kortom, er is een basis, waar nog steeds op verder wordt gebouwd.”


Bewaren